Główny cel projektu określiliśmy jako: nabycie kluczowych, praktycznych kompetencji zawodowych, interdyscyplinarnych i językowych (wskazanych w efektach kształcenia) przez 54 uczniów ZS Nr 1 w Krasnymstawie dzięki realizacji modułowego kształcenia praktycznego w Hiszpanii.
Cel główny zamierzamy osiągnąć poprzez sukcesywne osiąganie celów szczegółowych:
Cele zawodowe na poziome uczestników:
T. EKONOMISTA:
- wiedza i umiejętności w obszarze analizy, przygotowania i prezentacji danych statystycznych/finansowych/sprzedażowych za pomocą oprogramowania komputerowego według procedur/form obowiązujących w przedsiębiorstwie, przetwarzanie zbiorów danych (bazy danych) oraz opracowanie systemu ich raportowania;
T. ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOM.:
- nabycie wiedzy i umiejętności zawodowych dotyczących organizacji pracy nowoczesnej restauracji, poznania i zastosowania nowych technik kulinarnych, przygotowania i komponowania dań i napojów regionalnych (także specyficznych dla regionu Andaluzji);
T. BUDOWNICTWA: wiedza i umiejętności dot. organizacji prac na budowie, stosowaniu nowoczesnych narzędzi budowlanych, przygotowanie materiałów budowlano – remontowych, realizowania prac budowlano – remontowo – wykończeniowych;
-T. USŁUG FRYZJERSKICH: znajomość technik fryzjerskich, innowacyjnych technik farbowania, stylizacji i pielęgnacji włosów, skóry głowy, strzyżenia, wykonywania fryzur, trendów fryzjerskich;
T. MECHANIK:
- nabycie wiedzy i praktycznej umiejętności w zakresie projektowania i wykonawstwa części metalowych i aluminiowych za pomocą programowalnych maszyn CNC, ich diagnostyki i obsługi;
T. POJ. SAMOCHODOWYCH:
- nabycie wiedzy i praktycznej umiejętności obsługi maszyn i narzędzi nowoczesnego serwisu samochodowego, dokonywania diagnostyki i napraw układów zawieszenia, napędowego i hamulcowego pojazdów samochodowych;
OBSZAR JĘZYKOWY:
- doskonalenie i poszerzenie znajomości j. angielskiego branżowego poprzez praktyczne jego użycie w środowisku pracy org. przyjmującej;
-posługiwanie się dokumentacją techniczną, instrukcjami, projektami w języku angielskim w stopniu umożliwiającym realizację zadań zawodowych;
POSTAWY :
-zwiększenie poziomu kreatywności, przedsiębiorczości, systematyczności i odpowiedzialności uczestników;
-wzrostu poziomu kluczowych kompetencji: w szczególności matematycznych, technicznych i cyfrowych w zakresie ich przydatności dla rynku pracy;
-rozbudzenie chęci i motywacji do kształcenia i podnoszenia kwalifikacji przez całe życie;
-usamodzielnienie młodzieży, które w przyszłości zaowocuje lepszym radzeniem sobie na rynku pracy jak również w rożnych kręgach społecznych/wielokulturowych;
-poznanie kultury/historii/tradycji Hiszpanii/Andaluzji;
Cele na poziomie instytucji/kadry:
-podniesienie jakości kształcenia zawodowego poprzez dostosowanie oferty edukacyjnej do oczekiwań uczniów i wymogów rynku pracy;
-rozwój kompetencji organizacyjnych zespołu związanych z zarządzaniem projektami mobilności;